Το windsurfing είναι ένα ασφαλές άθλημα και διέπεται από αρκετούς ιστιοπλοϊκούς κανόνες. Οι θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές του windsurfing καθορίζουν μια ομάδα από διασαφήσεις που θα αποτρέψουν τα ατυχήματα μέσα στο νερό.

Μηχανοκίνητα σκάφη, τζετ σκι, αλιευτικά, ταχύπλοα και μικρά μηχανοκίνητα σκάφη έχουν προτεραιότητα έναντι των surfers, windsurfers και waveriders. Συγκεκριμένα, οι λιγότερο ευέλικτοι έχουν προτεραιότητα στην πλεύση τους, δεδομένου ότι δεν μπορούν να κινηθούν ή να αλλάξουν κατεύθυνση γρήγορα.

Ακόμη, τοπικά επιβατικά πλοία, οχηματαγωγά, πλοία τακτικών γραμμών, σκάφη αναψυχής και λιμενικά σκάφη έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους surfers, τους windsurfers και τους waveriders.

Οι κανόνες λένε ότι οι windsurfers θα πρέπει επίσης να κρατούν απόσταση τριών καταρτιών από κολυμβητές, surfers και bodyboarders, γεγονός που σημαίνει ότι οι windsurfers πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα πλεύσης στους υπόλοιπους συντρόφους των θαλάσσιων αθλημάτων.

Το windsurfing απαγορεύεται πάντα σε χαρακτηρσιμένες και παράκτιες περιοχές κολύμβησης. Μεταξύ των windsurfers υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες προτεραιότητας:

  1. ο υπήνεμος παραχωρεί προτεραιότητα στον προσήνεμο
  2. η δεξιά στροφή προηγείται σε σχέση με την αριστερή στροφή
  3. ο καθένας έχει ευθύνη για τη διατήρηση της πορείας του

windsurfrightofway2

Ο υπήνεμος windsurfer πρέπει να παραχωρεί προτεραιότητα στον προσήνεμο. Αυτό σημαίνει ότι ο προσήνεμος ιστιοπλόος διατηρεί την πορεία της πλεύσης του.

Αλλά αν δύο windsurfers προερχόμενοι από διαφορετικές κατευθύνσεις πλεύσουν ο ένας προς τον άλλον, η προτεραιότητα παραχωρείται σε αυτόν που -από τη δική του οπτική γωνία- έχει το πανί του στην αριστερή πλευρά του σκάφους. Αυτό σημαίνει πως, όταν το δεξί σας χέρι είναι κοντά στο κατάρτι, έχετε προτεραιότητα πλεύσης.

Επίσης, οι κανόνες λένε πως ο δεξήνεμος windsurfer πρέπει να διατηρεί την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ενώ ο αριστερήνεμος πρέπει να αλλάζει κατεύθυνση για την αποφυγή συγκρούσεων.

Στο wave windsurfing οι κανόνες είναι απλοί. Προτεραιότητα έχει:

  1. ο πρώτος windsurfer στο κύμα
  2. ο windsurfer που βρίσκεται κοντύτερα στην κορυφή του κύματος.

Τέλος, οι windsurfes έχουν προτεραιότητα έναντι των kitesurfers. Αλλά να θυμάστε ότι οι kiteboarders μπορεί να μη γνωρίζουν τους κανόνες του windsurfing, οπότε να είστε προσεκτικοί και να κοινοποιείτε τις αποφάσεις σας όταν αυτό είναι δυνατό. 

Το άρθρο μεταφράστηκε από την αντίστοιχη δημοσίευση του http://www.surfertoday.com και αναδημοσιεύτηκε στο greeksurf.com. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα που πιθανόν να διαφέρει σε ορισμένα σημεία.

{fcomments}

RRD Wassup Wood V3 (Allround / Convertible Ws)

SPECIAL OFFERS

CLOSE ME

wsurf_banner.gif
output nOFbWQ

Latest Posts

Αναζήτηση Αγγελιών

windyweek forecasts

Visitors Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 289 επισκέπτες και κανένα μέλος