greece windsurfing

Νέες Οδηγίες για την Άθληση υπό το καθεστώς των Ειδικών Περιοριστικών Μέτρων.

Το surf εξαιρείται από τις απαγορεύσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, όμως οι αθλούμενοι πρέπει να μετακινούνται με τον κωδικό SMS 6 (πεζοί ή με ποδήλατο).

«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00» (ΦΕΚ 843Β’/03-03-2021).

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων: Σε περιοχές που είναι σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

1) Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο σε ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

● στίβος (έως 50 άτομα, αθλητές και αθλούμενοι, συνολικά, εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).
● αντισφαίριση (έως 4 αθλητές ή αθλούμενοι στο γήπεδο. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).
● επιτραπέζια αντισφαίριση, σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση (έως 2 αθλητές ή αθλούμενοι ανά τραπέζι. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους)
● υαλοσφαίριση, σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση (έως 4 αθλητές ή αθλούμενοι στο γήπεδο. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).
● σκοποβολή
● τοξοβολία
● ιστιοπλοΐα (έως διμελή πληρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών double handed ανοικτής θαλάσσης που ανήκουν σε ομίλους, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των σκαφών, αρκεί να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά την είσοδο και έξοδο από το νερό)
● κωπηλασία (έως διμελή πληρώματα)
● κανόε καγιάκ (περιλαμβανομένων όρθιας σανιδοκωπηλασίας (SUP) και κυματολίσθησης με σανίδα (SURF), χωρίς περιορισμό στον αριθμό των σκαφών, αρκεί να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά την είσοδο και έξοδο από το νερό)
θαλάσσιο σκι
● ποδηλασία
● γκολφ
● ιππασία (1 ζεύγος ιππέα/ίππου ανά 50 τμ)
● μηχανοκίνητος αθλητισμός
● αναρρίχηση
● αεραθλητισμός (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο με αρ. πρωτ. Δ1/Δ/38077/09-11-20 έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με θέμα «Υγειονομικά Πρωτόκολλα»)
● ξιφασκία (σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση)
● άρση βαρών (σε ανοικτή αθλητική εγκατάσταση)
● αθλητική αλιεία

Συστήνεται, όπου υπάρχει περιορισμός χωρητικότητας, ο χρόνος άσκησης να είναι έως μία (1) ώρα.

Οι αθλητές σωματείων και αθλούμενοι πολίτες μπορούν να μετακινούνται με τον κωδικό SMS 6 (πεζοί ή με ποδήλατο).

2) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν:

● στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League),
● στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α’ εθνικής ανδρών (Basket League),
● στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β’ εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2),
● στο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης Α’ εθνικής ανδρών (Volley league),
● σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ομαδικών αθλημάτων

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες/αθλητές ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.*

Μετά από πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζεται ότι στην αγωνιστική περίοδο το εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου για COVID-19 συστήνεται να διενεργείται 24-48 ώρες πριν από τον αγώνα. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο αγώνες την εβδομάδα, το εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου πρέπει να διενεργείται πριν από τον πρώτο αγώνα. Δεύτερο τεστ διενεργείται υποχρεωτικά πριν τον δεύτερο αγώνα από τις ομάδες που βρίσκονται σε καθεστώς 10ήμερης αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης, λόγω κρούσματος και σύμφωνα με τις «Οδηγίες για διαχείριση κρούσματος COVID 19 και επανέναρξη αθλητικής δραστηριότητας μετά από κρούσμα» της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τότε πρόκειται υποχρεωτικά για μοριακό τεστ (RT-PCR).

Για τους συντελεστές των αγώνων και τις ομάδες που πρέπει να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας, βεβαιώσεις μετακίνησης για τις ομάδες και τους συντελεστές αγώνα εκδίδει η οικεία Ομοσπονδία ή Διοργανώτρια Αρχή.

3) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.

Σε μέλη της Προολυμπιακής ομάδας συστήνεται η διενέργεια εβδομαδιαίου ελέγχου με test αντιγόνου για COVID-19, ειδικά αν προπονούνται σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

4) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις των ομοσπονδιών κατόπιν έγκρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών για διεθνείς διοργανώσεις εντός Μαρτίου – Απριλίου 2021. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας είναι δυνατή μόνο εφόσον οι εθνικές ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.*

5) Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων (ανοικτών/κλειστών) για θεραπευτική άσκηση, από αθλούμενους καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον:

● έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και
● προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Στην περίπτωση της θεραπευτικής κολύμβησης από άτομα με αναπηρίες μπορεί να γίνεται και χρήση αποδυτηρίων.

6) Για τις προπονήσεις των παραπάνω κατηγοριών τηρούνται οι μέγιστες χωρητικότητες του παρακάτω πίνακα ανά είδος αθλητικής εγκατάστασης.

Πίνακας 1: Μέγιστες χωρητικότητες αθλητικών εγκαταστάσεων

ΣΤΑΔΙΑ – ΓΗΠΕΔΑ

Στάδια 50 άτομα κατ’ ανώτατο όριο εντός του σταδίου
Γήπεδα ποδοσφαίρου 11×11 50 άτομα κατ’ ανώτατο όριο εντός αγωνιστικού χώρου
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις • 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. και
• 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για τα επιπλέον των 600 τ.μ.

Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια • 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. και
• 1 άτομο ανά 30 τ.μ. για τα επιπλέον των 400 τ.μ.



ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

Διαστάσεις δεξαμενής 50μ Χ 25μ Έως 5 άτομα ανά διαδρομή ή 50 άτομα συνολικά
Διαστάσεις δεξαμενής 50μ Χ 20μ Έως 5 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά
Διαστάσεις δεξαμενής 33μ Χ 25μ ή 33μ Χ 21μ Έως 3 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ.
Έως 4 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ.

ή 35 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

Διαστάσεις δεξαμενής 25μ Χ 15μ ή 25μ Χ 12μ Έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 15 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
Μικρότερες διαστάσεις 1 άτομο ανά 25 τ.μ. επιφάνειας νερού
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

Διαστάσεις δεξαμενής 50μ Χ 25μ Έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά
Διαστάσεις δεξαμενής 50μ Χ 20μ Έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά
Διαστάσεις δεξαμενής 33μ Χ 25μ ή 33μ Χ 21μ Έως 2 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ.
Έως 3 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ.

ή 28 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

Διαστάσεις δεξαμενής 25μ Χ 15μ ή 25μ Χ 12μ Έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
Μικρότερες διαστάσεις 1 άτομο ανά 30 τ.μ. επιφάνειας νερού
7) Η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης σε επικείμενες διεθνείς διοργανώσεις (όπως π.χ. Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, προολυμπιακά τουρνουά). Στους αγώνες αυτούς μπορούν να συμμετέχουν αθλητές στους οποίους έχει ήδη επιτραπεί η προπόνηση με προηγούμενες ΚΥΑ. Για τη διεξαγωγή αυτών των αγώνων είναι υποχρεωτική η έγκριση σχετικού αιτήματος από την ΓΓΑ και η έγκριση του επικαιροποιημένου αγωνιστικού πρωτοκόλλου που καταθέτει η Ομοσπονδία από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας είναι δυνατή μόνο εφόσον οι αθλητές/ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια, πριν τους αγώνες.*

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι κατά τη διάρκεια της άσκησης.

8) Των αθλημάτων που διεξάγονται στο ύπαιθρο ή σε ελεύθερους χώρους, και εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως: ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ποδηλασία δρόμου, ορειβατικό σκι, βάδην, δρόμος αποστάσεων κτλ., με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

● Τα προπονητικά γκρουπ να μην υπερβαίνουν τα 7 άτομα, τηρώντας αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των αθλητών/αθλούμενων.
● Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική αλλά εφόσον παρίσταται μπορεί να προπονεί έως 6 αθλητές/αθλούμενους.
● Οι μετακινήσεις των αθλητών/αθλούμενων προς και από τον χώρο προπόνησης να πραγματοποιούνται βάσει όσων προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.
● Οι αθλούμενοι πολίτες και οι αθλητές σωματείων μπορούν να μετακινούνται με τον κωδικό SMS 6 (πεζοί ή με ποδήλατο), μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Για τις προπονήσεις ισχύουν οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

Τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται και οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Στα πλαίσια της διαδικασίας επανέναρξης του αθλητισμού, κρίνεται σκόπιμο στην παρούσα φάση από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. να υποβληθούν άμεσα επικαιροποιημένα προπονητικά και αγωνιστικά πρωτόκολλα από τις ομοσπονδίες που δεν έχουν μεριμνήσει για την ανανέωσή τους, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις νεότερες οδηγίες της Γ.Γ.Α. και προκειμένου να εγκριθούν. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τα αθλήματα που δεν έχουν ξεκινήσει προπονήσεις ή αγώνες, καθώς ενδέχεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες/Διοργανώτριες Αρχές των οποίων οι αθλητές υπόκεινται σε έλεγχο COVID-19 έχουν την υποχρέωση να διατηρούν στο αρχείο τους τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ αντιγόνου για COVID-19 που έχουν διενεργηθεί, για τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί η προσκόμισή τους στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts