tarifa 2

Οι βορειάδες και τα μελτέμια ήταν εκείνα που επί χρόνια αποτελούσαν την τροχοπέδη για μεγάλης κλίμακας τουριστική ανάπτυξη στο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού της Ρόδου. Οι ίδιοι άνεμοι είναι τώρα που προκαλούν διαρκή ζήτηση για δωμάτια από όλους εκείνους που αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να βρουν καλά κύματα. Μάλιστα, σήμερα το νησί συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών προορισμών για windsurfers και kitesurfers.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η «δημοκρατική» βρέθηκε στην περιοχή Θεολόγου, που θεωρείται ως μία από τις πιο αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές τη Ρόδου και που την ανάπτυξή της αυτή τη στηρίζει στους surfers.
Ο κ. Tobias Gottfried είναι ιδιοκτήτης του εκεί κέντρου θαλάσσιων σπορ και εξήγησε ότι «τα μελτέμια της Ρόδου είναι διάσημα σε όλη την Ευρώπη και προκαλούν την επίσκεψη τουριστών που λατρεύουν αυτό το άθλημα». Δεν είναι μόνο τα κύματα και ο σταθερός άνεμος που μετράει για τους surfers, αλλά και η δροσερή ατμόσφαιρα, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να ψήνονται από τον καυτό ήλιο.
Τα μελτέμια συμβάλουν καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Από τη δική του πλευρά, μιλώντας στη «δημοκρατική» ο διευθυντής του ξενοδοχείου Alex Beach κ. Αλέξανδρος Πασσάλης τόνισε ότι «στην προκειμένη περίπτωση το μειονέκτημα του κυματισμού της θάλασσας το μετατρέψαμε σε πλεονέκτημα και καταφέραμε η ζήτηση για την περιοχή Θεολόγου να είναι τόσο μεγάλη, ώστε αυτή τη στιγμή να έχουμε φτάσει στο τέρμα των διαθεσίμων δωματίων. Μάλιστα, σας λέω ότι οι αθλητές είναι οι πιο πιστοί μας repeaters».

Ποιοι είναι οι surfers και τί επιλέγουν

Η τουριστική σεζόν για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές των συγκεκριμένων θαλάσσιων σπορ ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, ωστόσο η καρδιά του καλοκαιριού αποτελεί και για εκείνους την πιο σημαντική περίοδο. Τότε είναι που πολλαπλασιάζονται οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις.
Τόσο ο κ. Πασσάλης, όσο και ο κ. Gottfried επεσήμαναν προς τη «δημοκρατική» ότι «οι surfers για την διαμονή τους αποφεύγουν το all inclusive και συνήθως επιλέγουν ταξιδιωτικά πακέτα Bed & Breakfast.
To πακέτο πλήρους διαμονής και διατροφής το επιλέγουν μόνο εκείνοι που ταξιδεύουν οικογενειακά».
Η διαμονή τους διαρκεί από 07 έως 14 ημέρες και εξαρτάται κυρίως από το πάθος τους. Οσο πιο παθιασμένοι είναι με το σπορ, τόσο περισσότερο μένουν στον τουριστικό τους προορισμό και εν προκειμένω στην περιοχή Θεολόγου.
«Η πλειονότητα των τουριστών αυτής της κατηγορίας ανήκουν στο ηλικιακό εύρος 20 έως 40 ετών», λέει ο ιδιοκτήτης του κέντρου θαλάσσιων σπορ Θεολόγου και διευκρινίζει: «Σε αυτό το άθλημα δεν υπάρχουν ηλικίες. Εχουμε πρόσωπα που είναι 65 ετών και στην κυριολεξία ζουν μέσα στη θάλασσα. Επίσης έχουμε πολλά παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών που έρχονται και μαζί μας ξεκινούν την εκπαίδευσή τους».
Η θάλασσα είναι για όλους και είναι εκείνη που τους τροφοδοτεί με δύναμη.
Από τη στιγμή που γνωρίσουν τη δραστηριότητα αυτή, τότε ποτίζονται με το ίδιο πάθος που παρακινεί τους αθλητές να διέρχονται ολόκληρη την Ευρώπη για να φτάσουν στο νησί.
Το windsurfing και το kitesurfing σήμερα είναι οι βασιλιάδες των θαλάσσιων, ατομικών αθλημάτων.
Μάλιστα, το δεύτερο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη και θεωρείται σίγουρο ότι σε ορισμένες περιοχές θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον (έναντι του windsurf).

Η Ρόδος ψηλά στην κατάταξη των προορισμών

Από ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα είναι λίγες οι περιοχές που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται οι surfers. Η Ρόδος είναι μία από αυτές. Οι καιρικές συνθήκες, οι τουριστικές υποδομές, το αίσθημα ασφάλειας (σε θέματα τρομοκρατίας και άλλα παρεμφερή) και τα οργανωμένα κέντρα θαλάσσιων σπορ έχουν τοποθετήσει το νησί ψηλά στην κατάταξη των surf προορισμών. Οι νότιες ακτές της Γαλλίας, η Ιταλία και οι χώρες που βρέχονται από την Αδριατική θάλασσα αφήνουν αδιάφορους τους αθλητές. Μόνο η Ισπανία είναι η Ευρωπαϊκή χώρα που συναγωνίζεται στα ίσα την Ελλάδα και δη τις επιλογές που προσφέρει η Ρόδος. Αυτό σημαίνει ότι στο νησί καταφθάνουν συνειδητοποιημένοι αθλητές, που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αρκετά χρήματα για ένα πλήρες πακέτο surfing 10 ή 14 ημερών.
Η διάκριση αυτή της Ρόδου δημιουργεί και σειρά απαιτήσεων. Στα συγκεκριμένα θαλάσσια σπορ είναι εύκολο να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός και αυτός να αφορά είτε τον αθλητή, είτε κάποιον λουόμενο από την παραλία.
«Χρειάζεται αστυνόμευση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε προς τη «δημοκρατική» ο κ. Gottfried. Ο ίδιος εξήγησε ότι «το ότι κάποιος πήρε μια άδεια για να κάνει κέντρο θαλάσσιων σπορ, δεν είναι αρκετό. Είναι τόσα πολλά που πρέπει κάθε στιγμή να εποπτεύονται, έτσι ώστε η ασφάλεια όλων να είναι πάντα διασφαλισμένη. Ο επαγγελματισμός πρέπει να είναι το πρώτο προσόν των ιδιοκτητών αυτών των κέντρων και οι Αρχές οφείλουν να κάνουν ελέγχους σε τακτική βάση. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τη Ρόδο ως “surf προορισμό” υψηλών απαιτήσεων».

Η περιοχή Θεολόγου έχει μεγάλες ανάγκες

Ο διαρκής έλεγχος και η αστυνόμευση των κέντρων θαλάσσιων σπορ αποτελούν μόνο τη μία παράμετρο. Ειδικά για τη εκ νέου αναπτυσσόμενη περιοχή Θεολόγου έχει διαπιστωθεί η έλλειψη σοβαρών υποδομών. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η υπερβολική ταχύτητα με την οποία κινούνται όλα τα οχήματα. Η ανάγκη για πρόσθετη σήμανση προβάλλει επιτακτική. Η σήμανση πρέπει να ξεκινήσει από τις διαβάσεις των πεζών. «Υπάρχουν διαβάσεις στον κεντρικό δρόμο, όμως σε κάθε διάβαση δεν αρκεί η διαγράμμιση στο οδόστρωμα, πρέπει να υπάρχει και κάθετη σήμανση» περιέγραψε προς τη δημοκρατική ο ξενοδόχος Νίκος Πασσάλης και εξήγησε: «Βλέπουμε τους τουρίστες που θέλουν να διασχίσουν το δρόμο, περπατούν στη διάβαση την οποία ο οδηγός συνήθως δεν βλέπει και ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι πραγματικός».
Ο φωτισμός, η καθαριότητα και τα θέματα συντήρησης των υποδομών βρίσκονται επίσης ψηλά στις ελλείψεις της περιοχής.
Τόσο ο κ. Αλέξανδρος Πασσάλης, όσο και ο κ. Tobias Gottfried δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την εγκατάλειψη που νιώθουν. «Οι συντηρήσεις και η καθαριότητα των δρόμων και των παραλιών ξεκινούν από τη Ρόδο και τερματίζουν στο αεροδρόμιο. Μετά το αεροδρόμιο δεν υπάρχει βοήθεια από το Δήμο». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός σπασμένου αγωγού λυμάτων, που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοντά στη Θολό και προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες της περιοχής. «Αναφέραμε προς τους αρμόδιους το πρόβλημα ξανά και ξανά. Τελικά, αναγκαστήκαμε να επισκευάσουμε μόνοι μας τον αγωγό».
Ασφαλώς, το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ότι οι επιχειρηματίες επίλυσαν από μόνοι τους το πρόβλημα, αλλά στο γεγονός πως χρειάστηκαν να περάσουν πολλές ημέρες αναμονής και να υποστούν όλοι παράπονα και δυσφήμιση από τουρίστες και αθλητές.
Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε ο Δήμος, αλλά ούτε και το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμούν την προσπάθεια που γίνεται από τους ιδιώτες ώστε να δοθεί πνοή θεματικής, τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Δεν χρειάζονται περιγραφές από τρίτους για να καταμαρτυρηθεί η εγκατάλειψη των υποδομών.
Η περιοχή Θεολόγου ανακάμπτει σημαντικά και αυτό στηρίζεται αποκλειστικά στη διαρκή προσπάθεια των ιδιωτών. Τόσο ο Δήμος Ρόδου, όσο και το Ελληνικό Δημόσιο οφείλουν να τιμήσουν τα χρήματα που εισπράττουν ως φόρους και τέλη καθαριότητας και να υποστηρίξουν όλο αυτό το θαύμα της αναγέννησης του συγκεκριμένου τόπου· του κάθε τόπου.

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts