punta

Ο Γιώργος Γεωργουδάκης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Αετοσανίδας που εδρεύει στην Πάρο και ιδιοκτήτης του Paros kiteboarding resort, μίλησε στην εφημερίδα μας για τα αθλήματα wind και kite surfing που διεξάγονται στην περιοχή της Πούντας, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις τοπικές αρχές σε σχέση με τη συνύπαρξη των δύο αυτών σπορ στην ίδια τοποθεσία.

Η συνέντευξη του κ. Γεωργουδάκη

Από πότε ασχολείστε στην Πούντα μτην διεξαγωγή των αθλημάτων wind και kite surfing;

Γ. Γεωργουδάκης: «Εμείς έχουμε τη σχολή του wind surfing στην Πούντα από το 1992.

Από το 1993 έχουμε άδεια wind surfing και εδώ και 2 χρόνια έχουμε άδεια και για το kite surfing, το οποίο αναγνωρίστηκε σαν άθλημα εδώ και 2 μόλις χρόνια. Επίσης, έχουμε άδεια εκμίσθωσης για τον εξοπλισμό των δύο αυτών σπορ από το 2005 και μετά. Πέρσι, με την αναγνώριση του σπορ βγήκε μία εγκύκλιος που είχε λάθη, όπου βάσει αυτής δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται το kite surfing πουθενά στην Ελλάδα. Ευτυχώς, μαζί με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Αετοσανίδας και μετά από συναντήσεις τριών μηνών στην Αθήνα, αλλά και την Πάρο, καταφέραμε και την «επιδιορθώσαμε». Η εγκύκλιος λοιπόν πλέον δεν απαγορεύει τη συνύπαρξη των δύο αυτών σπορ. Μπορούν νόμιμα να εκμισθώνονται, και να διεξάγονται στον ίδιο χώρο».

Πιστεύετε ότι ένα μέρος του τουρισμού στο νησί βασίζεται στα δύο αυτά θαλάσσια σπορ;

Γ. Γεωργουδάκης: «Η Πάρος είναι γνωστή παγκοσμίως για το kite surfing, αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Αν λυνόντουσαν τα προβλήματα που υπάρχουν, θα αναπτυσσόταν πολύ ο τουρισμός.

Η Πάρος θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είχε τον τριπλάσιο τουρισμό από ό,τι έχει τώρα. Αν υπάρχει ένας αναπτυσσόμενος πόρος αυτή τη στιγμή στο νησί είναι το Kite surfing, γιατί είναι ένα νέο και ανερχόμενο σπορ και επιπλέον - με την είσοδό του στην Ολυμπιάδα - έγινε πιο γνωστό και δημοφιλές στον κόσμο. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού αυτή τη στιγμή στην Πάρο είναι εδώ για να εξασκήσουν τα δύο αυτά σπορ.

Εμείς τα προηγούμενα χρόνια κάναμε δύο φορές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kite Surfing και για το σκοπό αυτό είχε έρθει πολύς κόσμος στην Πάρο από όλο τον κόσμο. Και τις δύο φορές όμως σαν επιχείρηση βγήκαμε ζημιωμένοι. Ο προϋπολογισμός για να γίνει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι γύρω στις 130.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι απίθανο να μαζευτούν με χορηγίες. Εκτός από την επιχείρησή μου και το σπορ, όταν γίνεται ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προβάλλεται η Πάρος αλλά και η Ελλάδα γενικότερα. Πιστεύω πως θα έπρεπε να δίνονται χορηγίες για το σκοπό αυτό. Κάποτε είχαν δοθεί χρήματα από το κράτος, αλλά κανείς δεν ξέρει που πήγαν τελικά».

Τι κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να αλλάξει έτσι, ώστε να έρχεται περισσότερος κόσμος στην Πάρο για να εξασκεί τα θαλάσσια αυτά σπορ και κατά συνέπεια να αυξηθεί ο τουρισμός στο νησί μας;

Γ. Γεωργουδάκης: «Καταρχήν αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί ο τουρισμός είναι να λυθεί το θέμα με την πρόσβαση. Αυτό το πρόβλημα είναι από τα πιο σημαντικά. Πρέπει το αεροδρόμιο να δέχεται πτήσεις από το εξωτερικό. Αυτό συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δε γίνεται.

Ορισμένοι τουρίστες το υπολογίζουν πολύ αυτό. Πρέπει η ιστορία με το αεροδρόμιο να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την περίοδο παρόλο που είμαστε στο φουλ της σεζόν υπάρχουν μόνο τρία αεροπλάνα τη μέρα. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερα. Αν το αεροδρόμιο δεν μπορεί να γίνει διεθνές λόγω υψηλού κόστους. Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν περισσότερες πτήσεις την εποχή αυτή.

Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι το λιμάνι. Όταν έρχονται οι τουρίστες στην Πάρο πρέπει να νιώθουν ότι είναι ακόμα στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει το λιμάνι είναι τα «καμάκια» που τραβάνε τον κόσμο για να πάει στα ξενοδοχεία. Αυτή είναι μια πάρα πολύ άσχημη εικόνα και εμένα αν ερχόμουν σαν τουρίστας θα με ενοχλούσε πάρα πολύ. Πέρα από αυτά, πιστεύω ότι το Υπουργείο Τουρισμού πρέπει να διαθέτει κάθε χρόνο κάποια χρήματα για ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Πάρο, ένα Πανευρωπαϊκό Wind Surfing και δύο Πανελλήνια kite και wind surfing, τα οποία εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να δουλέψω και να διοργανώσω. Εγώ από μόνος μου έχω καταφέρει να μαζέψω χιλιάδες κόσμο στην Πούντα αυτά τα χρόνια. Αν βοηθούσε και το κράτος, αυτός ο κόσμος που έρχεται εδώ θα μπορούσε να γίνει πολύ περισσότερος και αυτό θα είχε σαν συνέπεια να αναπτυχθεί η οικονομία στο νησί, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, αφού οι τουρίστες αυτοί αφήνουν χιλιάδες ευρώ κάθε φορά που επισκέπτονται τη χώρα».

Πριν από λίγο είδαμε ότι ήρθε το λιμενικό και σας έκοψε κλήση. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό, εφόσον η εκμίσθωση του εξοπλισμού αλλά και η διεξαγωγή των σπορ είναι νόμιμη;

Γ. Γεωργουδάκης: «Αυτό το πρόβλημα μας το έχει δημιουργήσει ο Λιμενάρχης Πάρου κ. Γιαλελής ο οποίος μετά από 19 χρόνια, έκρινε τη συνύπαρξη του wind surfing με του kite surfing στην περιοχή της Πούντας απαγορευτική. Η δικαιολογία γι' αυτό είναι ότι τίθεται θέμα ασφάλειας η οποία όμως είναι αβάσιμη, αφού εμείς τόσα χρόνια κάνουμε τη διενέργεια και των δύο αυτών σπορ, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ κάποιο ατύχημα. Δεν προκαλούν κινδύνους τα σπορ εδώ πέρα. Δεν έχει χτυπήσει ποτέ κανείς. Και εκτός αυτού στην παραλία αυτή δεν υπάρχουν λουόμενοι, ώστε να κινδυνεύει με τη διεξαγωγή των σπορ η σωματική τους ακεραιότητα.

Από την άλλη, στους αθλητές δεν δημιουργούνται ατυχήματα γιατί ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος. Και φυσικά όπως σας είπα και προηγουμένως έχουμε και άδειες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτό, οπότε με όλα αυτά βγάζω το συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει προκειμένου να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα στην περιοχή της Χρυσής Ακτής.

Οι συνάδελφοι στη Χρυσή Ακτή θέλησαν να ζητήσουν άδεια για εκμίσθωση αετοσανίδας, αλλά η Χρυσή Ακτή δεν ενδείκνυται για Kite Surfing το καλοκαίρι, αφού δεν έχει τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Επειδή, λοιπόν, δεν γινόταν να γίνει kite surfing πιστεύω ότι από εκεί υπήρξε δυσαρέσκεια των συναδέλφων. Εδώ στην Πούντα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για το άθλημα αυτό. Πιστεύω λοιπόν, ότι έχοντας τη νοοτροπία «αφού δε μπορώ εγώ δε θα το κάνεις ούτε εσύ», πείσανε τον κύριο Λιμενάρχη ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία όμως δεν υπάρχουν».

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού στην Πάρο βασίζεται στη διεξαγωγή των θαλάσσιων αυτών σπορ, πιστεύετε ότι δημιουργώντας προβλήματα στην επιχείρησή σας δημιουργούν προβλήματα και στο ίδιο το νησί;

Γ. Γεωργουδάκης: «Εννοείται διότι αν έρχεται εδώ πέρα το λιμεναρχείο όπως συνέβη πριν από λίγο και πιάνει τους wind surfers, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να εξασκούν εδώ το σπορ και τους διώχνει, εκείνοι δε θα ξαναέρθουν εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν χρήματα στο νησί. Είναι πολύ άσχημο αυτό που γίνεται, είναι δυσφήμιση για τον τουρισμό στην Πάρο και γενικότερα στην Ελλάδα».

Ματούλα Κυριακίδου - Ζουμή

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου - Αντιπάρου» στις 8/9/2012

{fcomments}

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts