Topic-icon Προδιαγραφές σανίδας και πανιού για αρχάριο

Καλημέρα!
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μεταχειρισμένο windsurf για βόλτα. Έχω κάνει 7 μαθήματα και ξέρω πορεία, τακ, beach start, πάντα όμως στη δασκάλα (νομίζω 190 λίτρα ήταν) με 3-4άρι πανί.
Είμαι 60 κιλά και γενικά είχα καλή ισορροπία.
Πιστεύετε πως τα 160-170 λίτρα και 4άρι πανί θα είναι οκ για να μάθω καλά? Δεν με ενδιαφέρει η μεγάλη ταχύτητα, απλά να μπορώ να το διαχειρίζομαι τέλεια τα πρώτα 2-3 χρόνια.
Έχω δει και κάποια φουσκωτά, αυτά πως σας φαίνονται?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Καλησπέρα,

σύμφωνα με τα αναφερόμενα (κιλά, πρότερη εμπειρία) μπορείς να πας και σε 140-150 λίτρα σκάφος freeride, και να μπορείς να το διαχειριστείς, είτε με το 4άρι πανί, είτε με 5-5.5 σε λιγότερο αέρα για προπόνηση. Με αυτό θα δουλέψεις και γάτζο-δέστρες, ώστε μετά να πάρεις ασφαλέστερα και μικρότερο.
Εξαρτάται όμως και σε τι συνθήκες κάνεις, κύμα κτλ.
Και τα φουσκωτά είναι μία επιλογή, γιατί έχει βελτιωθεί αρκετά η τεχνολογία τους, ειδικά αν είναι περιορισμένες οι δυνατότητες μεταφοράς. Βέβαια θέλουν φούσκωμα-ξεφούσκωμα συνήθως. Μπορούν πλέον και να πλανάρουν, υστερούν σε αίσθηση σε σχέση με τα "κανονικά", είναι πιο ανεκτικά σε χτυπήματα -ιδίως για τον/την αναβάτη/τρια.
Welcome to the club :-)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Καλώς σας βρήκα λοιπόν!

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

Για τη μεταφορά περισσότερο σκεφτόμουν τα φουσκωτά. Έχεις υπόψη κάποια καλή μάρκα? Φαντάζομαι είναι universal ο σύνδεσμος και θα μπορώ να βάλω οποιοδήποτε πανί.
Με γάτζο-δέστρες δεν έχω καμία εμπειρία ακόμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Για λίτρα κτλ όπως σου τα λέει και παραπάνω ο bloomee.
Για φουσκωτό windsurf, θα σου έλεγα να μην το σκέφτεσαι. Ειδικά αν είναι μόνο για την μεταφορά.
Από την ώρα που θα βάζεις πάνω στην σχάρα άλμπουρα και πανιά, δεν είναι τίποτα να βάζεις και το σανίδι σου.
2-3 χρόνια, νομίζω λες πολλά, γιατί είσαι αρκετά ελαφριά για να μείνεις στα 140-150, τόσο πολύ. Πάρε ένα κανονικό freeride σε αυτά τα λίτρα (το κρατάς για sup μετά) και παίρνεις ένα όμορφο 90-100 λίτρα για να το έχεις όταν εξεληχθείς παραπάνω. Περιτό να σου πω πως σε αυτά τα λίτρα, η σανίδα είναι πούπουλο, οπότε η μεταφορά δεν είναι κάτι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Όπως ανέφερα για τα φουσκωτά, έχει εξελιχθεί αρκετά η τεχνολογία τους, βέβαια δεν είναι το ίδιο πράγμα σε καμία περίπτωση με τα μη φουσκωτά. (Παρεπιπτόντως, έχω δει και ένα απίθανο υβριδικό πριν δύο χρόνια στη Λούτσα, σε πράσινο-μαύρο χρώμα, το μισό ήταν φουσκωτό, το μπροστά, θα ψάξω τη φωτό!).

Η μικρή μου εμπειρία με τα φουσκωτά windurfing & windsup είναι από το 2013 που απέκτησα ένα winsup γνωστής για την πρωτοπορία της και την φιλικότητα στο περιβάλλον "αστεράτης" μάρκας. Έμεινα ευχαριστημένος για αυτό που το ήθελα (μαθήματα σε φίλους και γνωστούς, light wind training κτλ) σε συνδυασμό με την ευκολία μεταφοράς και την απουσία ατυχημάτων από πτώση σε σκληρό σκάφος.
Μάλιστα το 2016 το αντικατέστησα με νεότερο και πιο εξελιγμένο μοντέλο με δέστρες και δυνατότητα να πλανάρει, επίσης ευχαριστημένος, το έχω ακόμα. Με την κατάλληλη πίεση κατά το φούσκωμα είναι σχεδόν άκαμπτο, δεν έχει τη λαστιχένια αίσθηση των "φθηνών" φουσκωτών. Δεν είναι και στο επίπεδο του σκληρού φυσικά, από αίσθηση.
Ισχύει το "περί ορέξεως", ό,τι πάρεις για καλό θα είναι, για τη βελτίωση σου γράφοντας ώρες. Και ο χρόνος (2-3 χρόνια) είναι τελείως σχετικός, μετράει πόσες φορές -και για πόση ώρα- θα είσαι "νερό", όχι τα χρόνια :-)
Αν για παράδειγμα -dream on, is costless- πάρεις μία σκηνή, τον εξοπλισμό και πας να μείνεις 3 μήνες στο πρασονήσι, θα είναι σαν να κάνεις σερφ 4-5 χρόνια πιθανώς ;-) (και λίγα λέω).

Όσο για το να βάζεις πάνω στις μπάρες άλμπουρα και πανιά, με βάση τα κιλά σου και το τρέχον επίπεδο-ανάγκες, λογικά τα γλυτώνεις και αυτά. Λόγω μεγέθους εκτιμώ χωράνε και μέσα στα περισσότερα οχήματα, μέχρι και σε smart cabrio!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.055 δευτερόλεπτα
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts