Topic-icon Αρχικό σετ για μαθητευόμενο

Καλησπέρα,
τώρα τελειώνω τα μαθήματα και λέω αφού νοικιάσω για 2-3 φορές να δουλέψω μερικές πορείες κ στροφές μόνος μου να κοιτάξω γι αγορά του πρώτου σετ σανίδα + πανί. Δυστυχώς με την απραξία της καραντίνας έφτασα στα 105 κιλά (με ύψος 1.90) κι απ ότι διαβάζω διάφοροι οδηγοί με στέλνουν σε 200+ λίτρα σκάφος (στο μάθημα τώρα κάνω μ ενα θηρίο 250 λίτρα και 5.5 πανί). Το κακό είναι οτι σε μεταχειρισμένα όλα όσα βρίσκω εδώ και μήνες είναι κάτω των 100 λίτρων, άντε 110 με το ζόρι. Ένας φίλος έχει στο γκαράζ ένα F2 Xantos 310 στα 143 λίτρα αλλά θα μου πιεί το αίμα μέχρι να το κάνω καλά (και αν).

Άρα, κοιτάζω για καινούργιο οπότε τι σκάφος θα προτείνατε για κάποιον που τώρα μαθαίνει στα κιλά μου; Μιλάμε γι απλή πορεία με τακ/μποτζες στις ακρες κι επιστροφή, αν τα δουλέψω καλά φέτος από του χρόνου αν πια δω οτι με περιορίζει πολύ (μη τρελαθούμε) το πουλάω κ κοιτάω γι άλλο, αλλά ρεαλιστικά βλέπω να το κρατάω για 2 χρόνια κ απλά να προσθέσω πανιά ίσως. 200 λίτρα είναι καλά για τόσο αρχή ή με παίρνει να πέσω και σε πχ 170; Ένα πανί γι αρχή τι να κοιτούσα σε διαστάσεις; Από καιρό φέτος το καλοκαίρι θα μαι σερί στην Αττική οπότε ό,τι πάρω θα το τρέξω εδώ γύρω κι όχι σε νησιά κλπ. Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Καλησπέρα,
εφόσον θεωρεις τον εαυτο σου ετοιμο απο αποψη ισορροπιας και πορειας εστω με τη δασκαλα, εγω προσωπικα χωρις να θεωρω οτι η δικια μου γνωμη ειναι η καλυτερη θα πηγαινα σε μια σανιδα στα 170λιτρα. Με προοπτικη να την κρατησω περισσοτερο. Θα δυσκολευτεις στην αρχη λίγο αλλα συντομα θα εισαι οκ. Απο πανι κ με δεδομενο οτι θα κανεις στην αττικη και με βαση τα κιλα θες κατι σε 5.5 με 6.Οχι μικροτερο για να μπορεις κ σε λιγους αερηδες να σε τραβαει καπως. Εγω όταν είχα ξεκινησει το αθλημα ημουν 95κιλα και 190 και ειχα παρει μια 155λιτρα με 6.4 χωρις να εχω κανει μαθηματα πριν.σιγουρα δυσκολευτηκα αρκετα αρχικα αλλα συντομα τα βρηκα.το μονο που θα αλλαζα αν ξεκινουσα τοτε ξανα θα ηταν ενα μικροτερο πανι.Διοτι τα χερια μου εγιναν χαλια απο τη συνεχομενη προσπαθεια.

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Basscadet

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

τώρα κάνω με πανί 5.5 κ είναι αρκετό για να με πηγαίνει σταθερά χωρίς να σβήνει όπως ένα 4.5 που έκανα στην αρχή κ σε σημεία με άφηνε. Αν μου λες οτι με 155 τα κατάφερες (έστω κ με προσπάθεια και χωρίς μαθήματα) τότε το 170 (αντε 180 αν υπαρχει) είναι εφικτό -αρκεί να ναι κάπως φαρδύ. Να μου μείνει έστω μια διετία κ μετά βλέπουμε, δε με πειράζει να πήξω μέχρι να το συνηθίσω, το πρόβλημα θα ναι να πάρω κάτι πολύ μικρό που απλά δεν γίνεται να κάνω πάνω του δε πα να μαι κ πρωταθλητής κόσμου. Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Το σημαντικό για την αγορά του πρώτου σκάφους δεν είναι μόνο τα λίτρα, αλλά (περισσότερο ακόμα) το φάρδος της σανίδας.
Σίγουρα χρειάζεσαι σκάφος με καρίνα (centerboard) ώστε να μπορείς να πλέεις όρτσα.
Εγώ για τους αρχάριους χρησιμοποιώ 220 λίτρα με 100cm φάρδος στην αρχή, μετά τους πάω στα ίδια λίτρα με 90-95 φάρδος (ίδια πλευστότητα, πιο στενό σκάφος) και στη συνέχεια 85cm φάρδος με λιγότερα λίτρα, 80cm, μετά χωρίς καρίνα κ.ο.κ.

Έχοντας παρακολουθήσει και μιλήσει με αρκετό κόσμο, το συχνότερο λάθος που γίνεται στην πρώτη αγορά είναι πως ο beginner-intermediate αγοράζει ένα σκάφος με το οποίο δε μπορεί να μάθει σωστή τεχνική (ή δε μπορεί να "κρατήσει" την τεχνική που έχει "κατακτήσει" κάνοντας τα πρώτα μαθήματα, γιατί στη συνέχεια προσπαθεί να εξασκηθεί σε αρκετά στενότερο/μικρότερο σκάφος ή/και με μεγαλύτερο πανί).
Η προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι καλύτερα κάποιος να ρισκάρει να πάρει "πιο εύκολο" παρά "πιο δύσκολο" σκάφος από ό,τι δικαιολογεί το επίπεδό του.
Στην επιλογή, παίζουν ρόλο οι εξής παράγοντες:
- Σωματική μάζα
- Φυσική κατάσταση
- Αντοχή στο "ξύλο"
* όσο μεγαλύτερη η σωματική μάζα, όσο χειρότερη η φυσική κατάταση, όσο μικρότερη η "ξυλοχωρητικότητα", τείνουμε προς "πιο εύκολο" σκάφος, μειώνοντας έτσι το ρίσκο

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GasCo

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.065 δευτερόλεπτα
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts