SURF CAMP RACHES - Συνέντευξη με τον Βασίλη Μιχολίτση
- Details
- WaterBoy
- News
Ο «Φάρος» στις Ράχες είναι ένα από τα καλύτερα σημεία της Μεσογείου για Kite surf, όπου έρχονται kitαδες απ΄όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου και με αφορμή τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε λόγω Covid-19 είχα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο καιρό στον τόπο καταγωγής μου που είναι οι Ράχες, Φθιώτιδας.
Πιο συγκεκριμένα βρέθηκα ανάμεσα σε άτομα που ασχολούνται με το Kite Surf στην τοποθεσία Surf Camp Raches.
Είχα την ευκαιρία να έρθω σε πο στενή επαφή με άτομα που ακολουθούν το άθλημα πολλά χρόνια και με συνεπήρε το πάθος τους για αυτό. Σας παραθέτω τη συνέντευξη που πήρα από τον ιδιοκτήτη του Surf Camp Raches, Βασίλη Μιχολίτση, με σκοπό την προώθηση και διάδοση του Kite ως σπορ στην Ελλάδα αλλά και την αγάπη προς το περιβάλλον και τη θάλασσα.
Η Ελλάδα φημίζεται για τα spots της για kite και τα Sweet Sessions. Σήμερα θα δούμε ένα spot με τις ιδανικές συνθήκες και το θερμικό να παίρνει φωτιά μέσα από τα μάτια ενός παλιού kitα, με χρόνια εμπειρία στην πλάτη του και συμβουλές που αξίζει να ακουστούν.
Απολαύστε λοιπόν μια συνομιλία που είχα με τον Βασίλη Μιχολίτση γνωστός και ως dude, από γνωστούς και φίλους, με θέμα το kite και βεβαίως το αγαπημένο μας spot Surf Camp Raches.
Συνέντευξη:
ΕΡ: Πώς σου ήρθε η ιδέα για το σποτ; Γιατί εδώ; Ήξερες ότι θα έχει την επιτυχία που απέκτησε;
ΑΠ: Οι Ράχες γενικότερα ήταν ένα μέρος που ερχόμασταν για kite επειδή ξέραμε ότι έχει αέρα από παλιούς windsurfάδες και δουλεύει κάθε μέρα με θερμικό. Έτσι αποφασίσαμε κάπου στο 2006-7 να ερχόμαστε εδώ για kite. Όσο για το αν θα έχει επιτυχία ίσως φταίει και στο ότι πίστεψα πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό, οπότε θεώρησα ότι θα υπάρχει μια επιτυχία, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού. Τέλος, όποιος έρχεται θέλει να έρθει ξανά σίγουρα.
ΕΡ: Πως ξεκίνησες εσύ το kite και πώς έμαθες, γιατί δεν είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα τόσο έντονα;
ΑΠ: Kite ξεκίνησα το καλοκαίρι του 2006, ήταν μια χρονιά που δεν είχε χιόνι και δεν είχα τι να κάνω, οπότε μπήκα στο ίντερνετ είδα το kite και αποφάσισα ότι αυτό είναι το άθλημα που θέλω γιατι μπορώ να το κάνω όλο το χρόνο στην Ελλάδα και δεν θα περιμένω να χιονίσει. Το γεγονός ότι δεν είναι διαδεδομένο πολύ, δεν νομίζω να ισχύει, αρκετός κόσμος ξέρει τι είναι το kite και πως λειτουργεί. Σίγουρα δεν έχει σωστή άποψη διότι διαβάζει στο ίντερνετ πληροφορίες χωρίς νόημα και ταυτόχρονα το θεωρούν επικίνδυνο, πιστεύω δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση αλλά ξέρουν το τι είναι.
ΕΡ: Είναι ακριβό άθλημα;
ΑΠ: Δεν θα το χαρακτήριζα ως ένα ακριβό άθλημα διότι με ένα αρχικό budget, δηλαδή τα μόνα έξοδα που έχεις είναι ο εξοπλισμός, που κρατάει αρκετά χρόνια αν τον προσέχεις. Οπότε θεωρώ ότι είναι ένα άθλημα όπως όλα τα άλλα. Ίσως να το θεωρούσα και οικονομικό στις μέρες μας, όλο τα άλλα χόμπι που έχουν εξοπλισμό, νομίζω ότι είναι πιο ακριβά και σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα γιατί στην παραλία στην Ελλάδα πας ούτως ή άλλως, απλά πας εκεί που έχει αέρα.
ΕΡ: Ποιό είναι το όνειρο σου για το μαγαζί εδώ;
ΑΠ: Το όνειρο μου για το μαγαζί εδώ δεν ξέρω ποιό είναι. Νομίζω έχω σταματήσει να ονειρεύομαι και απλά ζω στην παραλία.
ΕΡ: Τι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με το kite;
ΑΠ: Αντηλιακό, μαγιό, καλή διάθεση και να έρθει στις Ράχες.
ΕΡ: Τι πρέπει να προσέξει κάποιος στα πρώτα του βήματα;
ΑΠ: Αυτή την ερώτηση μπορώ να την απαντάω για μέρες νομίζω, σίγουρα κάποιος που μόλις ξεκίνησε kite δεν πρέπει να αγοράσει εξοπλισμό πριν κάνει μαθήματα και όταν ξεκινήσει μαθήματα να μην ακούει κανέναν για το τι, πως, κλπ, αν μπορεί να συνεχίσει ή για τα λάθη που κάνει, κάθε ένας κάνει διαφορετικά λάθη, σίγουρα μαθαίνουμε από αυτά για αυτό και δεν μπορείς να ρωτήσεις κάποιον φίλο σου που απλά έμαθε kite με κάποιον άλλο, μόνο ο δάσκαλος σου μπορεί να σου πει τι μπορείς να κάνεις για να γίνεις καλύτερος την επόμενη φορά.
ΕΡ: Έχεις κάποιον ως είδωλο;
ΑΠ: Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που έχουν αφήσει ιστορία στο χώρο του kite όπως είναι ο Liam Whaley. Νομίζω το είδωλο μου είναι ο Γιάννης ο Ταμβάκης, θα έλεγα ο μοναδικός Έλληνας που πιστεύω έχει αφήσει ιστορία στο kite από τους παλιούς.
ΕΡ: Τι έχεις να πεις σε όλους τους νέους που ξεκινάνε τώρα;
ΑΠ: Έχω να πω ότι το kite δεν είναι απλά ένα άθλημα, είναι ένας τρόπος ζωής και όποιος μπαίνει στο χώρο θα καταλάβει πολύ σύντομα ότι απλά δεν ξεκίνησε ένα χόμπι αλλά έχει αλλάξει λίγο ο τρόπος σκέψης του προς το νερό, τη θάλασσα, το σεβασμό πρός το περιβάλλον και ό,τι έχει να κάνει με τα στοιχεία της φύσης. Πάνω απ’ όλα να σέβεται τη θάλασσα.
ΕΡ: Τι σου άρεσε, γιατί το προτιμάς από όλα τα άλλα σπορ;
ΑΠ: Αυτό που με κέρδισε είναι η ελευθερία που σου παρέχει το άθλημα, το γεγονός ότι δεν εξαρτάται η βόλτα σου απο κάποια βάρκα κλπ, είναι που έχει να κάνει με τη φύση και αυτό είναι που σε φέρνει πιο κοντά.
ΕΡ: Το πιο δύσκολο περιστατικό που σου έχει τύχει;
ΑΠ: Δύσκολα περιστατικά που μου έχουν τύχει είναι πάρα πολλά, κάποια ίσως να μην τα ξεχάσω και ποτέ, από σοβαρούς τραυματισμούς, χτυπήματα και δύσκολες καταστάσεις. Το χειρότερο που μου έχει συμβεί ήταν στην Πάρο το 2013 όταν είχα πέσει από ένα άλμα και είχε κλειδώσει ο αετός και ο αετός έστριβε και εγώ ήμουν μες στο νερό και όσο πήγαινα βυθιζόμουν, μέχρι που ο αετός έπεσε στο νερό και σταμάτησε να τραβάει και έτσι ξανα κατάφερα να βγω στην επιφάνεια. Ήταν κάποια δευτερόλεπτα που απλά πίστευα ότι δεν θα ξαναβγώ ποτέ μέσα από τη θάλασσα.
ΕΡ: Τι διαφοροποιεί τις Ράχες από άλλα kite spots;
ΑΠ: Το spot είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας διότι παρόλο που είναι σε μια μικρή παραλία, έχει δύο-τρία σημεία που μπορείς να κάνεις kite με διαφορετικές συνθήκες. Υπάρχει το offshore όπου μπορείς να κάνεις πολύ καλό freestyle γιατί το νερό είναι λαδιά, δεν έχει καθόλου κύμα και βολεύει στις φιγούρες. Υπάρχει επίσης και το πίσω μέρος που είναι sight on και μπορείς να κάνεις μαθήματα ώστε να βγαίνεις πάνω στην παραλία και να μην είναι επικίνδυνο και ο αέρας είναι υπερβολικά σταθερός. Επίσης είναι τόσο μεγάλος ο κόλπος που μπορεί να φιλοξενήσει πάρα πολύ κόσμο και πολλούς μαθητές. Γενικότερα, είναι ένα περιβάλλον φιλικό προς τους αρχάριους και όχι μόνο.
ΕΡ: Τέλος, θα θέλαμε λίγα πράγματα για εσένα και το kite...
ΑΠ: Είναι ένα χόμπι με το οποίο κόλλησα από την πρώτη στιγμή, έκανα kite σαν μανιασμένος, χωρίς να υπάρχει αύριο. Βέβαια οι Ράχες με βοήθησαν να εξελιχθώ στον τρόπο που κάνω kite, στο πως να εκπαιδεύω κόσμο με αποτέλεσμα να γίνω καλύτερος δάσκαλος. Οι Ράχες πλέον είναι το σπίτι μου, είναι ένα μέρος που με εξέλιξε στη δουλειά και στον τρόπο σκέψης μου. Τέλος, είναι ένας στόχος ζωής να φέρω τουρίστες στο χωριό, με τις Ράχες ως ένα ανερχόμενο spot που έχει πολλά ακόμα να δώσει στον κόσμο και στην τοπική κοινωνία. Οι συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο είναι το όνειρο κάθε "καιτά" ο οποίος σκέφτεται ένα καλό session και ένα sunset κατακόκκινο με τέζα καλό αέρα.