shark

Δεν υπάρχει surfer, windsurfer, που να μην σκέφτεται την ώρα που περιμένει στο lineup ή την ώρα που κάνει waterstart, "τι υπάρχει από κάτω...".

Η απάντηση είναι ένας υπέροχος κόσμος!

Οι καρχαρίες ανήκουν σε αυτό τον κόσμο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Ο καρχαρίας έχει μυθοποιηθεί κατά καιρούς με διάφορους τρόπους. Είναι λίγο οι ταινίες του Hollywood, λίγο τα θέματα στις ειδήσεις, λίγο τα δραματικά ντοκιμαντέρ και αυτά είναι αρκετά για να στήσουν το μύθο του «τέρατος» που κατασπαράζει πλοία.

Βέβαια οι περιπτώσεις επιθέσεων είναι υπαρκτές και πολλές φορές είναι μοιραίες. Ιδιαίτερα στα hot zones του πλανήτη (Αυστραλία, Νότια Αφρική κλπ)

Ποια είναι όμως είναι η πιθανότητα να σου επιτεθεί καρχαρίας;
Σύμφωνα με το International Shark Attack File (ISAF) μελετώντας στις 118 περιπτώσεις επιθέσεων το 2012, κατέληξε ότι οι 80 περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως απρόκλητες επιθέσεις.

O ίδιος οργανισμός (ISAF) έχει καταγράψει από το 1580 μέχρι το 2011 περίπου 2,463 επιβεβαιωμένες απρόκλητες επιθέσεις καρχαριών σε όλο τον πλανήτη εκ των οποίων οι 471 ήταν θανάσιμες.

shark-attacksstats

(πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Shark_attack#Statistics)

Κάποιοι, χαριτολογώντας δίνουν τα δικά τους στατιστικά.
Η πιθανότητα να επιτεθεί καρχαρίας είναι μικρότερη από,
1. Να κερδίσεις ένα Oscar
2. Na πέσει ένα αεροπλάνο πάνω σου
3. Να σε χτυπήσει κεραυνός
4. Να κερδίσεις ένα nobel
(Τα παραπάνω δεν είναι αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών)

Με λίγα λόγια όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα, ότι η πιθανότητα επίθεσης είναι ιδιαίτερα μικρή...
Εντούτοις κανείς δεν πρέπει να αγνοεί έστω και την πολύ μικρή πιθανότητα... αλλά βέβαια χωρίς υπερβολές.

Εδώ υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Αυστραλιανό Κέντρο ερευνών για τον καρχαρία που δίνει κάποιες πολύ καλές συμβουλές για το πώς να αποφύγεις επίθεση από καρχαρία http://www.shark.org.au/recommendations.html

Αναζητώντας πληροφορίες για αυτά τα υπέροχα ψάρια πέσαμε πάνω σε κάτι που μας τράβηξε την προσοχή! Aνακαλύψαμε το «Global Shark Tracker» του «OCEARCH«.

Ο «OCEARCH», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με εξειδικευμένους επιστήμονες όπου μετά από πολυετείς μελέτες, ξεκίνησε ένα σύστημα παρακολούθησης των καρχαριών, με σκοπό τον εντοπισμό, την γενικότερη παρακολούθηση και κατά συνέπεια την κάθε δυνατή προσπάθεια για την διάσωσή τους.

Όλο αυτό το navigational και tracking system, καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πάνω στον παγκόσμιο χάρτη στην σελίδα τους. Στην ουσία αυτό που κάνουν είναι να tag-άρουν τον καρχαρία και μέσω δορυφόρου (tracking satellite technology) να γνωρίζουν με ακρίβεια πώς κινήθηκε μέσα διάστημα 24 ωρών!!! Συγκεκριμένα, ένα κλικ πάνω σε κάθε καρχαρία (pin) αρκεί για να δεις το bio του, την πορεία που ακολουθεί ακόμα και φώτο του!

lydia-shark-tracking

Παρακολουθήστε τους καρχαρίες εδώ: http://sharks-ocearch.verite.com/

Μετά από αυτές τις πληροφορίες, ένα ταξιδάκι στο Cape Town ή σε κάποια παραλία του Ινδικού ωκεανού δεν φαίνεται και τόσο scary, έτσι?

Τώρα αν πέσεις πάνω στη Lidia…

————————————————–

TheGreatBoarders

Ευχαριστούμε τη Νατάσσα Γ. για τη βοήθεια της στην έρευνα

Πηγές ενημέρωσης:

 Πηγή: www.thegreatboarders.gr

{fcomments}

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts