jona.jpg

Ο Jono Dunnett που κάνει το γύρο της Ευρώπης με windsurf θα αναγκαστεί να αλλάξει το σχέδιο της πορείας του λόγω των κακών σχέσεων της Αμπχαζίας με την Γεωργία. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο Batumi της Γεωργίας και ετοιμάζετε να μεταβεί απ' ευθείας στην Ουκρανία μεFerry Boat αφήνοντας έξω απο το ταξίδι του τις παραλίες της Ρωσίας.

Δείτε πιο κάτω την τελευταία ενημέρωσή που ανάρτησε λίγο πριν αφήσει πίσω του την Τουρκία:

Αναθεώρηση σχεδίου.

Υποβλήθηκε από τον Jono στις 10 Μαΐου του 2019.

Σήμερα έφτασα στο Χόπα - το τελευταίο λιμάνι της Τουρκίας, αρκετά μεγάλο ώστε να έχει ακτοφυλακή και τελωνείο. Αύριο θα αποχωρήσω και θα ξεκινήσω για τα σύνορα με τη Γεωργία, 10 μίλια βορειοανατολικά. Περισσότεροι, σχεδόν μηδενικοί, κόντρα άνεμοι και αναταραγμένη θάλασσα, γεγονός που σημαίνει ότι τα σημερινά 8 ναυτικά μίλια ήταν σκληρά. Η πάλη με τις τεχνικές και η αποφασιστικότητα που αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάποιες φορές στοιχεία επίπονα, αλλά φέρνουν ως αποτέλεσμα περισσότερα μίλια και εν τέλει ικανοποίηση. Κάθε μέρα μία μικρή μάχη. Κατάστρωση στρατηγικής για τις επόμενες μέρες.

Αν αύριο, ω του θαύματος, φυσήξει σε 18 μίλια θα φτάσω το λιμάνι της πόλης Μπατούμι.

Το σχέδιο πριν μερικούς μήνες ήταν να πλεύσω στη Γεωργιανή ακτογραμμή, στα σύνορα με τη Ρωσία. Για να το καταφέρω αυτό θα χρειαζόταν άδεια διέλευσης των συνόρων από την αυτοαποκαλούμενη αυτόνομη περιοχή της Αμπχαζίας.

Τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία ρεαλιστική ελπίδα παραχώρησης αυτής της άδειας. Η μακρόχρονη διένεξη Γεωργίας - Αμπχαζίας δεν θα λάβει τέλος στο κοντινό μέλλον και τα σύνορα είναι φυσικά ο λόγος της μέγιστης έντασης. Έύλογα όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στη διατήρηση της ηρεμίας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ένας windsurfer που ταξιδεύει προς το μέρος τους με ένα μυστηριώδες βαρέλι...

Ευχαριστώ τη βρετανική πρεσβεία και τον Evgeniy Ijevskiy, ειδικό των εξουσιοδοτήσεων σκαφών στο Σότσι, που με βοήθησαν να το αντιληφθώ.

Έτσι, σήμερα αποφασίστηκε η αναθεώρηση του σχεδίου. Η απόφαση για ποδηλασία κατά μήκος των διαδρομών του δικτύου EuroVelo, πίσω στη βόρεια Νορβηγία, παραμένει αμετάβλητη. Αλλά, για να προσεγγίσω το αρχικό κομμάτι του τμήματος ποδηλασίας, θα πάρω το φέρυ από το Μπατούμι της Γεωργίας για την Οδησσό της Ουκρανίας. Έπειτα, θα πλεύσω στη Ρουμανία και στη συνέχεια στη Βουλγαρία.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το νέο σχέδιο και, αν δεν πάει στραβά στις λεπτομέρειες, ανυπομονώ να δω και τη Δυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.

Σήμερα βγήκε ο ήλιος. Θα είναι λυπηρό να πω αντίο στην Τουρκία...

 

Social Share: