limnos keros beach

Στις 24 Αυγούστου 2017 διοργανώθηκε καθαρισμός ακτής στον κόλπο του Κέρους, με τη συμμετοχή 40 εθελοντών. Με τη βοήθειά τους οι διοργανωτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 30 πλαστικές σακούλες βάρους που υπερβαίνει τα 100 κιλά και τρεις τηλεοράσεις που βρέθηκαν παρατημένες στην ακτή.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν παιδιά του Early Riders Camp*, καθώς και μεγάλοι, ένα σημαντικό στοιχείο που υπογραμμίζει την ευθύνη που έχουν οι παλιότερες γενιές να εκπαιδεύουν τα παιδιά σχετικά με τις σημαντικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στη γη. Κατά τον 2ο Καθαρισμό Ακτής, διαπιστώθηκε ότι το 80% των απορριμμάτων ήταν πλαστικό μίας χρήσεως, ενώ το 20% προερχόταν από υλικά της ιστιοπλοΐας και του ψαρέματος.

Εδώ και πολλά χρόνια, η θάλασσα υπήρξε ο μεγαλύτερος χώρος ρίψης απορριμμάτων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και η εκθετική αύξηση της θαλάσσιας ρύπανσης σχετίζεται με τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Αν όλοι ξοδέψουμε περισσότερο χρόνο παρατηρώντας το είδος των σκουπιδιών που εντοπίζονται στην ακτογραμμή, τους δημόσιους δρόμους, τους θάμνους κλπ, βλέπουμε ότι το 70-80% των σκουπιδιών είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Το πλαστικό έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον, αναφέροντας ως παράδειγμα θαλάσσια ζώα τα οποία παγιδεύονται από αλιευτικό εξοπλισμό και θαλάσσια είδη που καταπίνουν πλαστικά απορρίμματα μπερδεύοντάς τα με τη συνήθη τροφή τους. Η θαλάσσια ρύπανση είναι επίσης επιζήμια για τους ανθρώπους (μόρια πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μας, επικίνδυνα απόβλητα, μολυσμένο νερό) και επιδρούν στην οικονομία της χώρας (μείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος λόγω μη ελκυστικών παραλιών και δημόσιων χώρων). Τέλος, καθώς το πλαστικό δεν βιοδιασπάται, σπάει σε μικρότερα και μικρότερα κομμάτια, τα οποία εισέρχονται στην τροφική μας αλυσίδα.

Είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία να ενημερωθεί σχετικά με την επίπτωση της θαλάσσιας ρύπανσης σε όλους μας. Το κάναμε αυτό όχι μόνο καθαρίζοντας την ακτή, αλλά διοργανώνοντας και μία εκδήλωση Κινηματογραφικής Βραδιάς στο Keros Blue όπου παρουσιάσαμε μερικές μικρές εμπνευσμένες ταινίες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση ολοκληρώνοντας τη βραδιά με συζήτηση σχετικά με τις αιτίες και τα αποτελέσματα της θαλάσσιας ρύπανσης για τη γη και λύσεις που μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για να αποτρέψουμε τη χρήση πλαστικού, καθώς και την είσοδό του στο νερό. Ο Μπόρις Τζαβόροφ Παρβάνοφ, ένας από τους ιδρυτές του Early Riders Camp, μοιράστηκε τη δική του άποψη ιδιαίτερα για τα παιδιά που συμμετείχαν, και είπε:

«Βλέπω τα πρόσωπά τους, ενώ ασχολούνται με τον καθαρισμό της ακτής. Το ένα σκουπίδι μετά το άλλο, οι σακούλες γίνονται όλο και μεγαλύτερες και νιώθουν όλο και πιο χαρούμενα. Όσο καθαρίζεις, τόσο πηγαίνεις με το ρεύμα και νομίζω ότι αν το κάνεις μία φορά, το ρεύμα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν μαζέψεις ένα σκουπίδι και το βάλεις στη μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, τότε μαζεύεις κι άλλο ένα κι άλλο ένα και όταν μεταφέρεις τη βαριά σακούλα έχεις τη σιγουριά ότι κάνεις κάτι καλό! Όσο πιο βαριά είναι η σακούλα, τόσο πιο πολλή δύναμη και υπερηφάνεια νιώθεις πως έχεις. Βλέπω αυτήν τη διαδικασία στα πρόσωπά του.»

Με τόσο πολλά σκουπίδια να εισέρχονται στις θάλασσές μας κάθε χρόνο, είναι επιτακτική η ανάγκη αποτροπής της θαλάσσιας ρύπανσης, με τη συμμετοχή όλων μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο καθένας παίζει τον ρόλο του στον κόσμο. Αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, θα εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να το κάνουν και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

*Το Keep it Irie είναι μια online πλατφόρμα με στόχο να υπενθυμίσει, να εμπνεύσει και να φέρει κοντά τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι στα «Κύματα Irie», με άλλα λόγια «την κατάσταση να νιώθεις όμορφα». Είναι ένα όχημα να προβάλω τα πάθη μου στους πιστούς αναγνώστες μου σχετικά με αυτά που με εμπνέουν σε αυτόν τον τρελό κόσμο. Τι με εμπνέει; Η φύση, η γιόγκα και το Kite Boarding είναι τα τρία πράματα που αγαπάω, καθώς μου φέρνουν ηρεμία και καλή φυσική κατάσταση. Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, η «ηρεμία» μου χαλάει επίσης. Πώς το αντιμετωπίζω; Γι’ αυτό είμαι εδώ. Καθίστε αναπαυτικά, χαλαρώστε, διαβάστε και αφήστε τα «Κύματα Irie» να σας συνεπάρουν. Δείτε περισσότερα στο www.facebook.com/keepitirie

*Το Early Riders Camp είναι μία αθλητική κατασκήνωση για παιδιά για όλες τις εποχές, σε άψογη αρμονία με τη φύση, τον άνεμο και τα κύματα. Η κατασκήνωση βρίσκεται σε ένα κορυφαίο σημείο για το kite και το windsurfing στην Ελλάδα. Μία έμπειρη ομάδα νέων φροντίζει τα παιδιά εκεί που θα ζήσουν με απλότητα, ανεξαρτησία και με την πρόθεση να εξελίξουν τις δυνατότητές τους στα θαλάσσια σπορ.

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts