3 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0572 2

Αν ο στόχος σας για το 2017 είναι να κάνετε ψηλότερα άλματα, τότε τσεκάρετε το “εγχειρίδιο” του -“ιπτάμενου” του Pozo- Alessio Stillrich, για την αυξήσετε την αλτική σας ικανότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου έχω κάνει windsurf σε ένα από τα καλύτερα μέρη για ψηλότερα άλματα. Είναι ένα από τα πιο ανεμώδη μέρη στη γη και οι περισσότεροι από εσάς θα το γνωρίζετε σίγουρα∙ το Pozo Izquierdo. Νομίζω ότι για να κάνετε πραγματικά ψηλά άλματα είναι σημαντικό να έχετε τις ιδανικές συνθήκες. Χρειάζεστε δηλαδή: μια καλή ράμπα που να μην είναι ούτε πολύ offshore αλλά ούτε onshore σε σχέση με τον άνεμο, δυνατό άνεμο ή τουλάχιστον πολλή δύναμη στο πανί και -τελευταία αλλά εξίσου σημαντική- πολλή ταχύτητα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις

Προσπαθήστε να αναζητήσετε ένα κύμα που να έχει πραγματικά απότομη κλίση. Συνήθως το καλύτερο τμήμα του κύματος είναι αυτό που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο που “σπάει”∙ αλλά μερικές φορές σε ημέρες με λιγότερο αέρα ή ασταθείς συνθήκες, μια ράμπα με 90˚ είναι εξίσου χρήσιμη για να πηδήξετε ψηλά. Μόλις δείτε τη ράμπα, πρέπει να πλεύσετε προς αυτήν με πλήρη ταχύτητα∙ όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Όπως είπα προηγουμένως, η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική: όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε, τόσο περισσότερη ώθηση θα έχετε στον αέρα.

Τι πρέπει να κάνετε κατά την απογείωση

1 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0569

2 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0570

3 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0572

Μόλις βρεθείτε στη ράμπα, λίγο πριν την ανύψωση του σκάφους στον αέρα, το βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε το πανί προς το σώμα σας. Αυτή η κίνηση όχι μόνο θα σας δώσει ανύψωση στον αέρα αλλά και θα σας βοηθήσει να φτάσετε ψηλότερα. Όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε πλέον νερό κάτω από το σκάφος, συσπειρώστε το σώμα σας όσο γίνεται, μαζέψτε το πίσω πόδι όσο μπορείτε και τεντώστε το μπροστινό. Κρατήστε τη μάτσα κοντά στο σώμα σας, ενώ συνεχίζετε να έχετε το πανί τραβηγμένο κοντά σας, στη θέση που είχατε λίγο πριν από την απογείωση. Προσπαθήστε να έχετε τη μύτη του σκάφους σας όσο το δυνατόν κατακόρυφα, ιδανικά 90˚ από την επιφάνεια του νερού. Επίσης, έχετε στο νου ότι θα πρέπει να ανασηκωθείτε λιγάκι στις μύτες των ποδιών, γιατί αυτή η στάση ευνοεί την μεγαλύτερη ώθηση από τον άνεμο, καθώς η επιφάνεια του σκάφους θα “πιάσει” από κάτω περισσότερο αέρα και θα σας ανυψώσει περισσότερο.

Τι να κάνετε στον αέρα;

4 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0578

5 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0581

6 Main Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Sunset 185 Bearbeitet

Αυτό ίσως είναι το απλούστερο στάδιο. Πρέπει να διατηρήσετε την ίδια θέση που έχετε (από τα προηγούμενα βήματα) και να ανοίξετε λιγάκι το πανί όταν βρεθείτε στο ψηλότερο σημείο. Κρατήστε το σώμα συσπειρωμένο και φανταστείτε ότι είναι μια μικρή μπάλα. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη θέση του σώματος όσο το δυνατόν πιο σταθερή, διότι αυτή η στάση θα κάνει το άλμα πολύ πιο ελεγχόμενο. Μια συμβουλή (καθώς γίνεστε πιο έμπειροι) είναι ότι μερικές φορές -ανάλογα με το spot- ο άνεμος μπορεί να γίνει ισχυρότερος ή ασθενέστερος, ενώ ανεβαίνετε στον αέρα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις ριπές για να πάρετε μιαεπιπλέον ανύψωση, ενώ τραβάτε λίγο ακόμη το πανί προς το μέρος σας, όπως θα κάνατε αν προσπαθούσατε να πλανάρετε σε flat νερό με ριπαίο άνεμο (σπιλιάδες).

Προσγείωση

7 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0594

8 Alessio by Arno Ufen Fanatic Jumps Witsands 0596

Ανοίξτε το πανί και αφήστε έξω τη δύναμη του ανέμου λίγο πριν από την προσγείωση. Τεντώστε ελαφρώς τα πόδια σας και τη στιγμή της επαφής με το νερό χρησιμοποιήστε τα σαν να είναι οι αναρτήσεις ενός αυτοκινήτου ή ποδηλάτου. Εάν κρατάτε τα πόδια σας πολύ μαζεμένα, θα τραυματιστείτε πολύ στον πισινό σας και σε άλλα πολύτιμα μέλη του σώματος που βρίσκονται εκεί κοντά!

“Κρατήστε τη θέση του σώματος όσο το δυνατόν πιο σταθερή γιατί αυτό θα κάνει το άλμα πολύ πιο ελεγχόμενο.”

Μετάφραση: Γαλάτεια Βασιλειάδου

Πηγή:http://www.windsurf.co.uk

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts