'Στο windsurfing ο καθένας έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του. Το site αυτό συμβουλεύει και ενημερώνει για οτιδήποτε νέο υπάρχει στο χώρο δίχως να φέρει οποιαδήποτε ευθύνη'

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που είναι αναγκαίο να γνωρίζει τόσο νέος όσο και ο πιο έμπειρος σερφίστας είναι το κομμάτι της ασφάλειας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν ένα από τα πιο ασφαλή ολυμπιακά αθλήματα, και όχι άδικα μια και ακολουθώντας μια σειρά από απλούς αλλά, ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντικούς κανόνες εύκολα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για ένα ασφαλές σπορ.

Να μη μας ξανα συμβεί...

Πολύ συχνά ο σερφίστας καλείτε να εξαντλήσει όλο το δυναμικό του μια και εκτός από την οργή των κυμάτων ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος προέρχεται από τον λεγόμενο ΄στεριανό αέρα΄ (ο αέρας με κατεύθυνση από την στεριά προς τη θάλασσα) ιδιαίτερα σε ανοικτές παραλίες.

Η αιτία των περισσοτέρων ατυχημάτων εντοπίζεται στα λάθη και την επιπολαιότητα τω σερφιστών και σχεδόν ποτέ στην κακή λειτουργία, ή σε βλάβη του εξοπλισμού τους. Το windsurfing ως άθλημα δεν είναι επικίνδυνο, αν γίνεται σωστά. Γι' αυτό οι σχολές και οι προπονητές του windsurfing, πρέπει να εξασφαλίζουν την διάδοση των απλών, δοκιμασμένων και πολύτιμων κανόνων ασφαλείας, που προστατεύουν το σερφίστα από καταστάσεις επικίνδυνες τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους άλλους. Γι΄ αυτό είναι άξιες προσοχής κάποιες απλές και βασικές συμβουλές:

Δοκιμάστε τη λειτουργία του σκάφους και του rig πριν από κάθε έξοδο. Κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο ειδικά στον σύνδεσμο, τα σχοινιά και τους κόμπους τους, όπως επίσης το άλμπουρο, το πανί και την μάτσα.

Ειδικά στα μικρά σκάφη τα οποία προορίζονται για δυνατό αέρα και δυσκολότερες καιρικές συνθήκες, πρέπει ως αρχή να δένετε το rig και το σκάφος με ένα πρόσθετο σχοινί ασφαλείας. Στο δυνατό αέρα, τα μικρά σκάφη παρασύρονται τόσο γρήγορα, που είναι συχνά αδύνατον να τα φτάσει, ακόμα και ο ταχύτερος κολυμβητής.

Σε πολύ αέρα πρέπει να τριμάρουμε πανί που είμαστε σε θέση να ελέγχουμε.

Είναι απαραίτητη η προστατευτική και κατάλληλη στολή κατά του κρύου. Ακόμα και στις θερμές εποχές, καλύψτε τη μέση σας και τα πόδια σας. Είναι εξαιρετική η σημασία μιας καλής χειμερινής στολής μια και σε περιπτώσεις όπου κατά καιρούς έχουν ακουστεί να μείνουν σερφίστες, λόγω κάποιου προβλήματος στον εξοπλισμό τους, για πολλές ώρες στην θάλασσα, να γλίτωσαν την υποθερμία λόγω καλής ποιότητας στην στολή. Για τον λόγο αυτό αξίζει μια μικρή επιπλέον δαπάνη για την αγορά μιας καλής στολής.

Αν κάνετε windsurfing σε άγνωστα για σας νερά, φροντίστε να μάθετε τις βασικές πληροφορίες: ρεύματα, ξαφνικοί άνεμοι, ιδιαιτερότητες του καιρού κλπ.

Να μην βγαίνετε ποτέ μόνος. Ειδικά όταν φυσάει δυνατός αέρας οπότε και οι χειρισμοί απαιτούν κάποια εμπειρία. Αυτός ο βασικός κανόνας έχει αγνοηθεί πολλές φορές με αποτέλεσμα δαπανηρές επιχειρήσεις διάσωσης, ακόμα και θανάτους.

Όταν πλέετε κοντά σε ακτές ή εκβολές ποταμιών, πρέπει για λόγους αρχής να φοράτε γάντζο με σωσίβιο. Τουλάχιστον ένα μέρος του ρουχισμού σας πρέπει να έχει φωτεινά, ευδιάκριτα χρώματα.

Όταν αλλάξετε από ένα all-round funboard σε ένα μικρότερο και γρηγορότερο σκάφος, εξασκηθείτε πρώτα στην οδήγηση με τα πόδια πριν δοκιμάσετε μεγάλες ταχύτητες.

Όταν υπάρχει συνωστισμός στο νερό, από λουόμενους και άλλους σερφίστες, πρέπει να πηγαίνετε προσεκτικά χωρίς θεαματικούς ελιγμούς!

Βασικά, διατηρήστε μια απόσταση γύρω στα 100 μέτρα από τους λουόμενους. Χρειάζεται προσοχή ειδικά στα βαθιά από κολυμβητές και δύτες.

Να σέβεστε πάντα την φύση, να διατηρείτε τις ακτές και τις παραλίες καθαρές και να αφήνετε το σκάφος και το rig σας σε σημείο που δεν εμποδίζει την πρόσβαση στο νερό για άλλους σερφίστες.

Συνεισφέρετε στην σωστή συνύπαρξη με άλλους που κάνουν θαλάσσια σπορ ακολουθώντας σχολαστικά τους κανόνες προτεραιότητας.

Όταν κάνετε surf κοντά στην ακτή, πάρτε μαζί σας μερικά από τα ακόλουθα βοηθήματα διάσωσης: Γάντζο με πρόσθετη πλευστότητα ή σωσίβιο. Σχοινί ασφαλείας και σχοινί ρυμούλκησης. Φωτοβολίδες διάσωσης. Ζεστή στολή. Ανταλλακτικό σύνδεσμο. Επιπλέον σχοινιά. Αυτοκόλλητη ταινία.

Κάντε κλικ για να διαβάσετε τον δεκάλογο του WindSurfer.

Χρήσιμες Συμβουλές

- Ενημερωθείτε από πριν για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που θέλετε να κάνετε windsurfing.

- Καλό είναι να ξέρουν κάποιοι δικοί σας (οικογένεια ή φίλοι) πού σκοπεύετε να κάνετε windsurfing και πότε σκοπεύετε να επιστρέψετε.

- Μην υπερεκτιμάτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας.

- Μην κάνετε windsurfing μόνος σας.

- Φροντίστε τον εξοπλισμό σας, ιδιαίτερα το μηχανισμό σύνδεσης του άλμπουρου.

- Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε την πλεύση σας όταν ο άνεμος φυσά παράλληλα με την ακτή.

- Το rig δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του στην ακτή. Μια ριπή ανέμου μπορεί να του προκαλέσει ζημιές ή ακόμα και ατύχημα. Ασφαλίστε το αν χρειαστεί να μετακινηθείτε μακριά του.

- Για περιπτώσεις κινδύνου, όσοι κάνουν windsurfing πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοβολίδες, σφυρίχτρα και σημαιούλα κινδύνου. Έτσι, μπορούν να ειδοποιήσουν από απόσταση και να καλέσουν βοήθεια. Αυτά μεταφέρονται σε ένα τσαντάκι ζώνης, που μπορεί ακόμα να περιέχει ένα σουγιαδάκι, μία πένσα, λίγο σχοινί, αδιάβροχη κολλητική ταινία και μερικά ανταλλακτικά για μικροεπισκευές, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν στη θάλασσα.

- Ο καιρός και η θάλασσα είναι απρόβλεπτα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σας υποχρεώσουν να διακόψετε το windsurfing και να γυρίσετε στην ακτή, όπως μια αδιαθεσία, κάποια ζημιά στην ιστιοσανίδα σας, το δυνάμωμα του αέρα κ.λπ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και βρίσκεστε μακριά από την ακτή, μην προσπαθήσετε να γυρίσετε κολυμπώντας. Μείνετε κοντά ή πάνω στην ιστιοσανίδα σας.

- Προσπαθήστε να ειδοποιήσετε τους άλλους, κουνώντας τα χέρια ή τη σημαιούλα κινδύνου. Σε περίπτωση ανάγκης, χρησιμοποιήστε τη σφυρίχτρα ή τις φωτοβολίδες (που πρέπει να έχετε μαζί σας).

- Αν ο άνεμος δυναμώνει, πρέπει να ελευθερώσετε το rig και να διπλώσετε το πανί. Αφαιρέστε τις μπανέλες και τη μάτσα, λύστε τα σχοινιά και τυλίξτε σφιχτά το πανί γύρω από το άλμπουρο. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνετε καθισμένοι πάνω στην ιστιοσανίδα. Ξεκινήστε το τύλιγμα από το κάτω μέρος του πανιού. Δέστε το με το εφεδρικό κομμάτι σχοινιού που πρέπει να έχετε μαζί σας.

- Ξαπλώστε πάνω στην ιστιοσανίδα, αφού τοποθετήσετε το άλμπουρο και τη μάτσα κάτω από το σώμα σας, κατά μήκος της ιστιοσανίδας.

- Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας σαν κουπιά για να επιστρέψετε στην παραλία.

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts