header2 ws2

Το windsurfing είναι ένα περίπλοκο και εξαιρετικά τεχνικό άθλημα το οποίο εξαρτάται από το συνδυασμό φυσικών στοιχείων -νερού και ανέμου- και ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Τα λάθη αποτελούν μέρος της εξάσκησης του windsurfing και γι’ αυτό άλλωστε τα κάνουν ακόμη και οι επαγγελματίες αθλητές. Επομένως, γιατί να μην επανεξετάσετε τις ιστιοπλοϊκές σας δεξιότητες και να προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ατέλειές σας;
Μη χάνετε ενέργεια∙ κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις και προοδεύστε γρηγορότερα. Το windsurfing μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αλλά ο κίνδυνος τραυματισμού του εαυτού σας και των άλλων μπορεί να μετριαστεί, εάν αποφύγετε μερικά τεχνικά λάθη.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν μαθαίνετε windsurf και πως θα απαλλαγείτε από εκείνες τις συνήθειες που σας εμποδίζουν να εξελιχθείτε.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Πάντα σιγουρευτείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι σε άριστη κατάσταση και αναλύστε τις καιρικές συνθήκες πριν από το στήσιμο του πανιού. Όποτε είναι δυνατόν, μην πηγαίνετε για windsurfing μόνος αλλά με ένα φίλο ή συγγενή.

ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ

1. Παράλειψη ελέγχου του αέρα και της πρόγνωσης καιρού πριν βγείτε στη θάλασσα: ο καιρός αλλάζει διαρκώς και πρέπει να ξέρετε τι θα περιμένετε.
2. Λάθος επιλογή σανίδας για εκμάθηση windsurf: οι αρχάριοι χρειάζονται πολλά λίτρα και πλευστότητα για το βάπτισμα του πυρός, συνεπώς οι μικρές σανίδες δεν είναι σωστή επιλογή.
3. Πρώτα μαθήματα σε νερό που δεν είναι flat: οι πρωτάρηδες δεν θα εξελιχθούν σε αναταραγμένα νερά ή κύματα ωκεανών.
4. Λάθος στήσιμο εξοπλισμού: δεν θα γίνετε ποτέ πετυχημένος windsurfer αν δεν στήνετε σωστά το rig σας.
5. Λανθασμένη επιλογή πανιού σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες αέρα: το να είστε overpower ή underpower είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει περισσότερους windsurfers από όσους φαντάζεστε.
6. Υπερβολικό τράβηγμα στο outhaul: το πανί θα είναι επίπεδο και θα χάσετε δύναμη.
7. Ανεπαρκής ένταση στο downhaul: αυξήστε την ένταση στο μισό μπροστινό μέρος του πανιού και χαλαρώστε την ένταση στο μισό πίσω μέρος, για να βελτιώσετε τη συνολική σταθερότητα του rig.
7. Πολλή ένταση στις μπανέλες: θα δημιουργήσει ένα ασύμμετρο προφίλ στο πανί.
8. Τοποθέτηση της μάτσας πολύ ψηλά: αν δεν είστε ψηλός, αφήστε την στο ύψος των ώμων.
9. Υπερβολικό σφίξιμο της μάτσας: προσοχή, μπορεί να σπάσει το carbon κατάρτι σας.
10. Πολύ κοντά γατζόσχοινα: θα αποδυναμώσουν το πανί σας, θα θέσουν πολλή πίεση στους μύες των ώμων και μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καταπέλτη.
11. Μη χρησιμοποίηση κατάλληλων γαντιών: προτιμήστε τα, αν είστε αρχάριοι, για να αποφύγετε πρησμένα χέρια και επίπονες φουσκάλες.
12. Νυχτερινό windsurfing σε off shore παραλίες: μην θέτετε τη ζωή σας σε κίνδυνο.
13. Ασέβεια κανόνων προτεραιότητας: αποφύγετε ανεπιθύμητες συγκρούσεις που θα επιφέρουν τραυματισμούς.
14. Κυρτή πλάτη όταν σηκώνετε πανί: κλασικό λάθος των αρχαρίων, που θα σας κάνει να κουραστείτε γρήγορα. Έχετε ίσια την πλάτη κατά το σήκωμα του πανιού.
15. Πανί κόντρα στον άνεμο όταν επιχειρείτε waterstart: δεν θα καταφέρετε να σηκώσετε το πανί αν δεν το στρέψετε προς τον άνεμο.
16. Κράτημα της μάτσας πολύ κοντά στο σώμα: θα χάσετε την ικανότητα ελιγμών και θα αυξήσετε υπερβολικά την πιθανότητα πτώσεων.
17. Λυγισμένο μπροστινό χέρι: ένα από τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα λάθη και αυτό που θα δυσκολέψει το waterstart, την jibe, το κρέμασμα και το πλανάρισμα.
18. Άγνοια του κανόνα πως το πίσω χέρι είναι ο επιταχυντής (γκάζι) και το μπροστινό ο συμπλέκτης: είστε ένας windsurfer και πρέπει να κατέχετε το “παιχνίδι των χεριών”.
19. Βλέμμα κάτω: κρατήστε το βλέμμα σας στον ορίζοντα, γιατί θα σας βοηθήσει να διορθώσετε την στάση σας.
20. Υπερβολικό “κλείσιμο” του πανιού: η τεράστια ταχύτητα σε συνδυασμό με το τράβηγμα της μάτσας πολύ κοντά στο σώμα έχει ως αποτέλεσμα πτώσεις και καταπέλτες.
21. Πλήρες “κάθισμα” στο κρεμαστικό μας: το κρεμαστικό δεν είναι καρέκλα :)
22. Επαφή νερού - μάτσας κατά τη διάρκεια duckjibe: αν η μάτσα ακουμπήσει το νερό, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένας καταπέλτης.
23. Πανί τραβηγμένο κοντά στο σώμα κατά τη διάρκεια του πλαναρίσματος: κρατήστε το πανί μακριά από το σώμα και βρείτε τη “στάση V” για άριστα αποτελέσματα.
24. Αποθήκευση εξοπλισμού πριν στεγνώσει: αν θέλετε ο εξοπλισμός σας να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό, φροντίστε να είναι στεγνός πριν την αποθήκευση.
25. Λάθος δίπλωμα του πανιού: τυλίξτε το πανί αργά προς αποφυγή τσακίσεων.


Απόδοση στα ελληνικά: Γαλάτεια Βασιλειάδου
Πηγή: https://www.surfertoday.com

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts